«حمیدرضا دهقانینیا» سخنگوی طرح رجیستری و مدیرکل دفتر نظارت بر سامانههای الکترونیکی و هوشمند در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در گفتگو با دیجیاتو خبر میدهد که اکنون انحصار در واردات موبایل شکسته شده است. او خبر میدهد که با پیگیریهای ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ۷۶ شرکت مجوز واردات موبایل را دریافت کردهاند و ۶۸ شرکت نیز مشغول واردات تلفن همراه به شکلی شفاف و تامین نیاز بازار موبایل هستند.
دهقانینیا همچنین تاکید میکند که اکنون با قابلیت جدید سامانه نیما، مشکل تامین ارز شرکتهای وارد کننده نیز به حداقل رسیده است: «با بوردی که در سامانه نیما بالا آمد، ارتباط مستقیم بین صادرکننده کالا و کسی که نیازمند تامین ارز برای واردات کالا است به وجود آمد. حالا خیلی راحت میتوانند در آن بورد همدیگر را پیدا کنند.»
بر اساس آماری که سخنگوی طرح رجیستری در اختیار دیجیاتو قرار داده است، کل آمار واردات موبایل در سال ۹۶ به ۲۴ میلیون دستگاه موبایل میرسد. با این حال در سال ۹۷ به دلیل ایجاد مشکلات ارزی، سهم واردات موبایل کاهش پیدا میکند و در مجموع به ۷ میلیون و ۱۶۲ هزار و ۴۳۶ موبایل میرسد.
از مجموع کل واردات سال ۹۷، سهم موبایلهای مشهور به «مسافری» بیشتر از واردات رسمی یا «تجاری» بوده است. در کل سال ۹۷ تعداد ۳ میلیون و ۷۴۶ هزار و ۸۸۵ موبایل به شکل مسافری وارد کشور شده در حالی که واردات تجاری ۳ میلیون و ۴۱۵ هزار و ۵۵۱ دستگاه موبایل بوده است.
واردات موبایلهای مسافری در سه ماه ابتدایی سال ۹۷ رقم کمی بوده اما در اسفند ۹۷، به بیشتر از دو برابر واردات تجاری میرسد. دهقانینیا در همین رابطه به دیجیاتو میگوید:
«در فروردین ۹۷، تعداد ۱۹ هزار و ۱۲۵ موبایل مسافری وارد کشور شده است. در شهریور ماه، آمار گوشی مسافری به ۳۰۱ هزار ۷۴۵ مورد رسیده. در اسفند ماه، تعداد ۷۸۲ هزار و ۲۲۸ موبایل مسافری وارد شده است. چرا؟ به این دلیل که ما آنجا به شکل مداوم اعلام میکردیم که به زودی ارتباط بین گمرک و ناجا برقرار میشود و دیگر هر کسی به نام مسافر نمیتواند از رویهی مسافری استفاده کند و باید واقعاً مسافر بودنش مشخص شود.»
از سوی دیگر وقتی به آمار واردات موبایل از ابتدای سال ۹۷ تا انتهای اردیبهشت ماه ۹۸ یعنی زمان اتصال گمرک و ناجا نگاه میکنیم، میبینیم که ۵۷ درصد موبایلها مسافری وارد شده و ۴۳ درصد به شکل تجاری. با این حال از ابتدای خرداد ارتباط ناجا و گمرک متصل شده است و دهقانینیا اکنون خبر میدهد که ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز پای ارتباط ناجا و گمرک ایستاده است و شرکتهای واردکننده نیز سهم خود در واردات موبایل افزایش دادهاند تا نیاز بازار تامین شود. او در همین رابطه میگوید:
«در ابتدای خرداد ارتباط گمرک و ناجا ایجاد شد، ما هم پای ارتباط ایستادیم. شرکتهای واردکننده رسمی و فعال که تخلفی هم انجام نداده بودند، با اعتماد به حرف حاکمیت مبنی بر برقرار ماندن این اتصال، آمدند و سهم خودشان را در ثبت سفارش افزایش دادند. ما هم با تامین نیاز بازار و حتی کاهش قیمت موبایل مواجه شدیم. از انتهای اردیبهشت ۹۸، دیگر کسی نمیتواند گوشی قاچاق بیاورد، به من و شما بفروشد و به ما بگوید بروید خودتان مسافری ثبت کنید. البته در بازه زمانی چند ماه اخیر مقدار کلانی گوشی را وارد کردهاند و حالا دارند آنها را میفروشند.»
گفتگوی کامل دیجیاتو با سخنگوی طرح رجیستری به زودی منتشر میشود. دهقانینیا در این گفتگو از دلایل مختلفی میگوید که چرا سهم موبایلهای مسافری در سال ۹۷ بیشتر از واردات تجاری بوده و مشکلات اتصال گمرک به ناجا برای شناسایی مسافر واقعی را بیان میکند. او همچنین اختلاف قیمت موبایلهای مسافری و تجاری را تشریح میکند و توضیح میدهد که موبایلهای مسافری چه مشکلاتی را برای کاربران ایجاد کرده بودند.
منبع خبر