ستاد ارتباطات دولتی بریتانیا (GCHQ) که یک سازمان اطلاعاتی و امنیتی به حساب می آید در ماه نوامبر سال گذشته میلادی در مجموعه ای از مقالات پیشنهاد استراق سمع پیام های رمز نگاری شده را ارائه داده بود. البته این موضوع الزاماً به معنی دستور العمل قانونی این سازمان نبود اما همین پیشنهاد، نگرانی 47 شرکت تکنولوژیک در سطح جهان را بر انگیخته است.
در این مقالات دو مقام امنیتی ارشد بریتانیایی اشاره کرده بودند که باید گزینه ای مخفیانه برای شنود در هر مکالمه با پیام های رمز نگاری شده در نظر گرفته شود. به عبارت دیگر این موضوع مشابه این است که یک کپی از تمامی مکالمات رمز نگاری شده در اختیار مقامات امنیتی قرار گیرد؛ در حالی که کاربران هم نباید از این موضوع آگاه شوند. به گفته تهیه کنندگان این پیشنهاد، در مقایسه با راهکارهای کنونی که برای شنود مکالمات تلفنی امن به کار گرفته می شود، شنود مکالمات پیام های رمز نگاری شده تهاجمی تر نخواهد بود.
به نقل از وبسایت ورج گروه معترض به این موضوع که شامل اپل، گوگل، مایکروسافت و واتس اپ هستند در نامه ای سر گشاده به شدت از پیشنهاد ارائه شده انتقاد کرده و اعلام کرده اند که این طرح می تواند امنیت را کم اهمیت جلوه دهد و اعتماد به سرویس های پیام رسانی رمز نگاری شده را خدشه دار کند. علاوه بر این در نهایت می تواند به زیر پا گذاشتن حقوق شهروندی در زمینه آزادی بیان و حفظ حریم شخصی منجر شود.
البته چنین پیشنهادی در صورت اجرایی شدن ممکن است عدم نیاز به تعبیه درب پشتی برای پروتکل های پیام رسان امن را به همراه داشته باشد. امضا کنندگان این اعتراض معتقدند که بر اساس پیشنهاد ارائه شده، اپ های پیام رسان باید نحوه استفاده از رمز نگاری را دستخوش تغییراتی کنند. علاوه بر این باید با پنهان کردن این که چه موجودیت ثالثی در چت حضور دارد، کاربران را فریب دهند.
«لان لِوی»، از مرکز امنیت ملی سایبری بریتانیا از افرادی بوده که در تهیه پیشنهاد نقش داشته. لوی در پاسخ به معترضین اعلام کرده که پیشنهاد تنها فرضی و به عنوان یک نقطه برای آغاز بحث ها در این باره است. به گفته او مشارکت با علاقمندان ادامه پیدا می کند و [تهیه کنندگان پیشنهاد] امیدوار به داشتن یک بحث آزاد برای رسیدن به بهترین راه حل های ممکن هستند.
منبعخبر