باور عمومی بر این است که سیگار عامل اصلی سرطان ریه است؛ اما پژوهش‌های علمی از افزایش شمار مبتلایان به سرطان ریه در افراد غیرسیگاری خبر می‌دهد.

امروزه، شیوع سرطان ریه در افراد غیرسیگاری، فرايندهای درمانی و داروهای تجویزی را تحت‌تأثیر قرار داده است. براساس یکی از مقاله‌های منتشرشده در مجله‌ی معتبر انجمن دارویی انگلستان، سرطان ریه در افرادی نیز مشاهده می‌شود که هرگز لب به سیگار نزده‌اند. این خبر جامعه‌ی علمی و پزشکانی را به دردسر می‌اندازد که به‌دنبال یافتن علائم زودهنگام بیماری‌ها و روش‌های مراقبت و درمانی ویژه هستند.

بنابر آمارهای علمی، سالانه بیش از ۶,۰۰۰ فرد غیرسیگاری در آمریکا براثر سرطان ریه جان خود را از دست می‌دهند. این رقم حتی از تعداد گزارش‌شده‌ی مرگ‌ومیر ناشی از سرطان دهانه‌ی رحم (حدود ۹۰۰ نفر)، سرطان غدد لنفاوی (۵,۲۰۰ نفر)، سرطان خون (۴,۵۰۰ نفر) و تخمدان (۴,۲۰۰ نفر)، به‌مراتب بیشتر است.

اغلب افراد غیرسیگاری که به سرطان ریه دچار می‌شوند، تحت‌تأثیر دود ناشی از افراد سیگاری و آلودگی‌هایزیست‌محیطی و علائم مختلف سرطان‌زا قرار گرفته‌اند. به‌طورکلی، قرارگرفتن درمعرض گازهای مضر ناشی از پخت‌وپزهای خانگی و استشمام دود افراد سیگاری، خطر افزایش تومورهای سرطانی را در افراد غیرسیگاری، به‌‌ویژه زنان، افزایش می‌دهد. 

پروفسور پاول کاسفورد، مدیر بهداشت و درمان در مرکز پزشکی و سلامت انگلستان، دراین‌باره می‌گوید:

گزارش‌های علمی نشان می‌دهند هرساله حدود ۶,۰۰۰ نفر غیرسیگاری در انگلستان براثر سرطان ریه جان خود را از دست می‌دهند و این بیماری به‌عنوان هشتمین عامل اصلی مرگ‌ومیر در این کشور شناخته می‌شود.

در سال‌های گذشته، نقش سیگار به‌عنوان عامل اصلی بروز سرطان ریه اثبات شده است. اگرچه این نظریه قابل‌استناد و محکم است، پژوهش‌های نوین و آمارهای علمی، پزشکان را به بررسی هرچه‌بیشتر عواملی ازجمله آلودگی‌های موجود در محیط هوای داخلی و خارجی هدایت می‌کند که در پیشرفت علائم بیماری نقش دارند.

 

درهمین‌زمینه، مجمع سلامت عمومی انگلستان برمبنای شواهد موجود، به مقام‌های کشوری مجموعه‌ای از  اقدامات مشخص را پیشنهاد کرده که در بهبود وضعیت آلودگی هوا تأثیرگذار هستند. این مجمع پایبندی و اجرای اقدامات لازم در تغییر و بهبود آلودگی هوا را از عوامل مهم در کاهش شمار مبتلایان غیرسیگاری می‌داند. 

پروفسور میک پیک، سرپرست بالینی در کالج تحقیقات سرطان در مرکز همکاری‌های سرطانی بیمارستان لندن می‌گوید:

باوجوداینکه اطلاعات جامعه‌ی پزشکی روزبه‌روز در‌حال‌پیشرفت است، اکثر افراد غیرسیگاری از خطر بالقوه‌ی سرطان ریه بی‌خبر هستند و متأسفانه در اغلب موارد، زمانی متوجه علائم بیماری می‌شوند که فرصت استفاده از اقدامات پیشگیرانه را از دست داده‌اند.

 

پروفسور پیک در ادامه عادت ناخوشایند مصرف سیگار را از عوامل اصلی بی‌علاقگی افراد به بررسی و مطالعه درباره‌ی علل بروز سرطان ریه می‌داند. بنابراین، دورازانتظار نیست که دراثر نداشتن آگاهی کافی از عوامل سرطان‌زا، شاهد پیشرفت این بیماری در افراد غیرسیگاری باشیم.

توجه بر عوامل خطرآفرین بروز سرطان ریه در بین افراد غیرسیگاری، در نحوه‌ی برخورد با عواملی تأثیر می‌گذارد که سلامت عمومی جامعه را به‌خطر می‌اندازند. به‌طور مثال، نتایج مخرب سیگارکشیدن و آلودگی‌های هوا بر شیوع سرطان ریه تأثیر مهمی بر عملکرد دولت‌ها در بهبود کیفیت هوا و شرایط عمومی جامعه خواهد گذاشت. دراین‌بین، انجمن‌های معتبر پزشکی و سلامتی با بررسی و تشریح دقیق این عوامل، در افزایش سطح اطلاعات سلامتی جامعه نقش بسزایی ایفا می‌کنند.

 

برای دیدن مطالب فناوری بیشتر اینجا را کلیک نمایید.

منبع خبر