آلودگی و تغییرات اقلیمی موجب میشود کندذهنتر شویم
نتایج مطالعهای که در EarthArXiv منتشر شده، نشان میدهد افزایش سطوح کربندیاکسید در هوا بر توانایی شناختی ما تأثیر نامطلوبی میگذارد. همانطورکه بارها در اخبار شنیدهاید، سطوح کربندیاکسید موجود در هوا در قرن گذشته افزایش چشمگیری یافته و فعالیتهای انسانی و مصرف سوختهای فسیلی در این افزایش تأثیرگذار بوده است. پژوهشگران برای مطالعهی جدید خود مطالعات گذشتهای را پیدا کردند که رابطهی بین سطوح کربندیاکسید و توانایی تفکر را بررسی کرده بودند. برایناساس، آنها مدلی پیشبینیکننده ایجاد کردند که نشان میدهد با فرض روندهای فعلی افزایش آلودگی هوا، عملکرد شناختی انسان چگونه تحتتأثیر قرار میگیرد.
پژوهشگران قبلا این موضوع را بررسی کرده بودند که در محیطهای مختلف وقتی سطوح کربندیاکسید افزایش پیدا میکند، چه اتفاقی میافتد. در محیطهای آموزشی اینچنینی، توجه و هوشیاری و حافظهی دانشآموزان کاهش پیدا میکند و در محیطهای کاری اینچنینی، قدرت تصمیمگیری و عملکرد استراتژیک و پاسخ به بحران تضعیف میشود. اگرچه این دست از مطالعات از نوع مشاهدهای است و لزوما رابطهی علت و معلولی را تأیید نمیکنند. در این زمینه که چرا میزان بیشتر کربندیاکسید روی تفکر تأثیرگذار است، توضیحات عملی وجود دارد.
آلوئولهای موجود در ریههای شما اکسیژنی که همراه هوا تنفس میکنید، با کربندیاکسیدی مبادله میکنند که از خون میآید. اگر هوایی که تنفس میشود حاوی کربندیاکسید بیشتر و اکسیژن کمتری باشد، خون بهقدر کافی اکسیژن دریافت نمیکند. اکسیژن به عملکرد تمام سلولهای بدن و ازجمله مغز کمک میکند. اگر سلولهای مغز اکسیژن کافی دریافت نکنند، عملکرد آنها تضعیف میشود و حتی ممکن است بمیرند. تمام این موارد ممکن است بر عملکرد شناختی تأثیرگذار باشد. دراینباره پژوهشهایی نیز روی موش انجام شده است.
در مطالعهای که روی موشهای جوان انجام شد، این موضوع بررسی شد که وقتی سطوح کربندیاکسید افزایش مییابد، در مغز چه اتفاقی میافتد؟ نتایج نشان میداد سطوح فاکتور رشد محافظتکنندهی عصب کاهش پیدا میکند؛ بنابراین، رشد مغز دچار اختلال میشود.
پژوهشگران با استفاده از تمامی این اطلاعات، مدلی ریاضی ایجاد کردند تا پیشبینی کنند با فرض تداوم روند کنونی افزایش کربندیاکسید، چه اتفاقی برای عملکرد شناختی انسان میافتد. مدل ریاضی مذکور نشان میدهد تا سال ۲۱۰۰، کاهش ۲۵ درصدی در توانایی تصمیمگیری و افت ۵۰ درصدی در قدرت تفکر استراتژیک انسان رخ میدهد. البته این مطالعه هنوز مراحل کامل بازبینی علمی را نگذارنده و هنوز نتایج تأیید نشده است؛ ولی بهطور کلی بر این نکته تأکید میکند که محیط میتواند بهراحتی بر قدرت تفکر ما تأثیر بگذارد.
این احمقانه است که فکر کنیم تواناییهای ما چیزی جدا از محیط اطراف هستند و میتوانیم در هر شرایطی کارهای یکسانی انجام دهیم. اگر معتقدید محیط روی قدرت تفکر شما اثر نمیگذارد، اتاق خود را بیشازحد گرم کنید یا ماسک بسیار بسته بزنید و ببینید میتوانید هنوز مثل قبل فکر و عمل کنید.
۹۷ درصد از دانشمندان اقلیمشناس با این موضوع موافقاند که فعالیت انسان موجب گرمایش جهانی یا تغییرات اقلیمی شده است. این اندیشهای نامعقول است که فکر کنیم انتشار مقادیر عظیمی از دود به آسمان روی محیط تأثیر نمیگذارد. انسانها معمولا این خصلت را دارند که تا وقتی فاجعهای رخ ندهد، دست به کار نمیشوند. دراینزمینه مشکل این است که وقتی قدرت تفکر انسان تحتتأثیر قرار گرفته است، آیا او میتواند درک کند فاجعهای در حال رخدادن است؟